K.K.T.C'de Yaşam



Genel Bilgiler

Kıbrıs Adası, Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’in üçüncü büyük adasıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toplam 3, 355 km2 yüzölçümüne sahiptir ve Kuzeyinde 65 km mesafede Türkiye yer almaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin altı ilçesi bulunmaktadır. İlçeler sırasıyla, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Lefke ve İskeledir. KKTC’nin Başşehri Lefkoşa’dır.

Kıbrıs’ta yazlar oldukça sıcak, kışlar ise ılık ve kısmen yağışlı geçmektedir. Ortalama deniz sıcaklığı 20 C civarında bulunmaktadır. Bitki örtüsü genelde makidir ve bununla birlikte adada zeytin, harnup, portakal, limon ve greyfurt ağaçları önemli bir yer tutmaktadır.

Dil

KKTC’de resmi dil Türkçe’dir. İngilizce de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Elektrik

KKTC’de üç girişli prizler kullanılmaktadır. Voltaj 220 volttur.

Trafik

Kıbrıs’ta trafik akışı sol şeritten yapılmaktadır. .....

Ulaşım

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaşım hem hava hem deniz yolu ile yapılmaktadır. KKTC’ne ulaşım sağlayan havayolları Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’dır. Deniz ulaşımı feribot ve deniz otobüsü seferleri düzenlenmektedir.

Şehir içi ve şehirler arası ulaşım minibüs, otobüs, taksi ve kiralık araçlarla yapılabilmektedir.

(Kaynak: Turizm ve Çevre Bakanlığı)



Vize

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Giriş



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yaparken nelere dikkat edilmelidir?
KKTC’ye giriş ve KKTC’den çıkış, onaylanmış limanlardan ve kapılardan, geçerli pasaport veya seyahat belgesi ile yapılır.

Vize alabilmek için pasaport geçerlilik süresi ne olmalıdır?
- KKTC’de elçilik, konsolosluk veya temsilciliği olmayan ülke yurttaşları ile Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki ülke yurttaşlarına girişte vize verilebilmesi, an az altı ay geçerli pasaport ile giriş yapılmasına bağlıdır.
- KKTC’de elçilik, konsolosluk veya temsilciliği olan ülke yurttaşları ile Avrupa Birliği yurttaşlarına vize verilebilmesi, en az iki ay geçerli pasaport ile giriş yapılmasına bağlıdır.
- Çalışma İzni Vizesi: Ülkeye, ‘Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası’ uyarınca ön izin ile gelmiş olan kişilere otuz gün süreli olarak verilir. Ülkede, elçilik, konsolosluk veya başka temsilciliği olmayan ülke yurttaşlarına böyle bir vizenin verilebilmesi en az iki yıl geçerli pasaport ile giriş yapılmasına bağlıdır.
- İkamet izni, pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin geçerlilik süresinden altmış gün daha kısa süreli olarak verileceğinden, pasaport geçerlilik süresi önemlidir.

Vize Türleri ve Süreleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde verilen Vize türleri ve süreleri nelerdir?
Vize türleri ve süreleri şunlardır;

(a) Turizm Vizesi:

(i) Ülkeye turistik ziyaret amacıyla gelip, otelde veya başka bir konaklama tesisinde konaklayacak olanlar ile bu amaçla konut kiralamış olanlara bu husustaki beyanları üzerine en fazla otuz gün;
(ii) Bakan tarafından ayrıca kısıtlama getirilmemesi halinde, ülkeye turistik ziyaret amacıyla gelip, bir yakınının evinde kalacak olanlara en fazla altmış gün,
(iii) Bakan tarafından kısıtlama getirilmemesi halinde, ülkeye üçüncü dereceye kadar bir akrabasını ziyaret amacıyla gelenlere en fazla altmış gün,
(iv) Ülkeye resmi ziyaret, iş görüşmesi, konferans, seminer, toplantı, festival, fuar, sergi, sportif etkinlik, kültürel ve sanatsal etkinlik, sağlık turizmi ve benzeri amaçlarla gelenlere, bu durumlarını ·göstermeleri halinde, gösterdikleri sürenin bir hafta fazlası ile sınırlı olarak verilir.

(b) Staj, Kurs, Değişim Programı, Hizmet İçi Eğitim Vizesi:

Ülkeye staj, kurs, öğrenci değişim programı ve hizmet içi eğitim amacıyla gelmek isteyen yabancılara, bu durumlarını belgelemeleri halinde, belgeledikleri sürenin bir hafta fazlası ile sınırlı olarak verilir.

(c) Çalışma izni Vizesi:

Ülkeye Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası uyarınca ön izin ile gelmiş olan kişilere otuz gün süreli olarak verilir. Ülkede elçilik, konsolosluk veya başka temsilciliği olmayan ülke yurttaşlarına böyle bir vizenin verilebilmesi, en az iki yıl geçerli pasaport ile giriş yapılmasına bağlıdır.

(ç) İş Kurma izni Vizesi:

Ülkeye iş kurma amacıyla gelen kişilere, iş kuracak sermaye sahibi olduğunu göstermesi halinde, otuz gün süreli olarak verilir.

(d) İkamet izni Vizesi:

Bu tüzükteki ikamet izni türlerinden birisine başvurmak amacıyla ülkeye girecek olan yabancılara aşağıdaki koşullara göre, farklı bir süre öngörülmemişse doksan gün süreli vize verilir:
1. Aile İkamet İzni Başvurusu İçin Vize: Aile ikamet izni için başvuru yapacak olan yabancılara, ülkeye girişlerinde bu amaçla geçerli olan ikamet izni vizesi verilir.
2. Taşınmaz Mal Sahipliği Nedeniyle Vize: Taşınmaz Mal sahibi olduğuna dair tapu belgesi gösterenlere bu amaçla vize verilir.
3. Öğrenci İkamet izni Başvurusu İçin Vize: Öğrenci ikamet izni almak üzere ülkeye gelen yabancılara, öğrenci kayıt veya ön kayıt belgesi sunmaları üzerine altmış gün süreli vize verilir.
4. Adli ve İdari Amaçlı Vize: Ülkeye adli veya idari makamların talepleri veya kararları üzerine gelenlere, bu görev süreleri kadar geçerli vize verilir.
5. Bilimsel Araştırma Amaçlı Vize: Ülkeye bilimsel araştırma amacı ile gelenlere, bu gibi araştırma süresi kadar geçerli vize verilir.
6. Ülkedeki Üniversitelerden Mezun Olanlar İçin Vize: 14'üncü maddenin 2'nci fıkrasının (f) bendi uyarınca İkarnet izni başvurusunda bulunabilecek olanlara, bu amaçla otuz gün geçerli vize verilir.

İkamet

İkamet izni nedir?

KKTC’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, başka surette yasal izinli olmamaları halinde, ikamet izni almaları zorunludur.
Yabancıların Çalışına İzinleri Yasası uyarınca verilmiş olan çalışma izinleri ve iş kurma izinleri ile Daimi İkamet İzinleri Yasası uyarınca verilmiş olan daimi ikamet izinleri, geçerli oldukları sürelerde, bu tüzük amaçları bakımından ikamet izni olarak kabul edilir ve ayrıca ikamet izni alınması gerekmez.
KKTC'de doksan günden fazla kalmak isteyen yabancıların, başvuru yapması ve ilgili ikamet izni türünde aranan şartları taşıması halinde ikamet izni düzenlenmektedir.

İkamet izni alabilmek için pasaport geçerlilik süresi ne olmalıdır?

• KKTC'de elçilik, konsolosluk veya temsilciliği olmayan ülke yurttaşları ile Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki ülke yurttaşlarına girişte vize verilebilmesi, en az altı ay geçerli pasaport ile giriş yapılmasına bağlıdır.
• KKTC'de elçilik, konsolosluk veya temsilciliği olan ülke yurttaşları ile Avrupa Birliği ülkeleri yurttaşlarına girişte vize verilebilmesi, en az iki ay geçerli pasaport ile giriş yapılmasına bağlıdır.
• Çalışma izni Vizesi; Ülkeye Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası uyarınca ön izin ile gelmiş olan kişilere otuz gün süreli olarak verilir. Ülkede elçilik, konsolosluk veya başka temsilciliği olmayan ülke yurttaşlarına böyle bir vizenin verilebilmesi, en az iki yıl geçerli pasaport ile giriş yapılmasına bağlıdır.
• İkamet izni, pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin geçerlilik süresinden altmış gün daha kısa süreli olarak verileceğinden, pasaport geçerlilik süresi önemlidir.

İkamet izninden Muafiyet Belgesi alınması zorunlu durumlar nelerdir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı ile evli kişiler ve Müdür tarafından vatansız olduğu tespit edilmiş kişiler ikamet izninden muaf olup, ülkedeki yasal izinli oldukları sürenin sona ermesinden itibaren en geç kırk gün içerisinde Daire'ye başvurarak İkamet izninden muafiyet belgesi almak zorundadırlar. İkamet izninden muaf olan kişiler, İkamet izinleri ve vizeler tüzüğünün resmi gazetede yayınlandığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde İkamet izninden muafiyet belgesi almaları zorunludur. Bu süre içerisinde muafiyet belgesi almamış olanlar, bir yıllık sürenin sona ermesinden itibaren ülkede yetkili makamlardan izinsiz olarak bulunmuş sayılırlar ve haklarında Yasa'daki para cezaları uygulanır.
(İkamet izni alma yükümlülüğünden muaf olunan diğer durumlar İkamet izinleri ve vizeler tüzüğü 12.maddesinden ulaşılabilir.)

Altmış yaşını doldurmuş olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yasal izinli olmaksızın bulunan yabancıların izin alması zorunlu mu?

İkamet izinleri ve vizeler tüzüğü yürürlüğe girdiği tarihten önce, altmış yaşını doldurmuş olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nde yasal izinli olmaksızın bulunan yabancılar,
(1) Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, bu tüzük kurallarına uygun şekilde ikamet izni almaları halinde veya
(2) Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, Ülkeden çıkış yapmaları halinde, altmış yaşından sonraki ve böyle bir ikamet izni almadan önceki veya ülkeden çıkış yapmadan önceki sürede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yetkili makamlardan izinli olarak bulunmuş kabul edilirler ve haklarında bu süre için herhangi bir para cezası uygulanmaz.

İkamet izni alabilecek durumda olup, İkamet izinleri ve vizeler tüzüğü yürürlüğe girdiği tarihten önceki bir tarihte izin almamış olan kişilerin yapması gerekenler nelerdir?

1. Yasal izinli olan kişilerin, İkamet izni alabilecek durumda olup böyle bir izin almamış eş ve çocukları
2. Çocuğunun yurttaş olması sebebiyle ikamet izni alabilecek durumda olduğu halde almamış olan anne ve babaları,
3. Anne veya babasının yurttaş olması sebebiyle İkamet izni alabilecek durumda olduğu halde almamış olan kişiler
4. Eşinin veya çocuğunun öğrenci izni olması sebebiyle ikamet izni alabilecek durumda olduğu halde almamış olan kişiler, tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları ve geçmişte ikamet izni çıkarabilecek durumda olduklarını geçmişteki ilgili tarihteki kurallara göre ispatlamaları halinde, ispatladıkları dönemi kapsayacak şekilde ikamet izni alabilirler.

İkamet izni başvuru süreci nasıl ilerlemektedir?

• İkarnet izni başvuruları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine girişte verilmiş olan vize süresinin başlangıcından itibaren en geç otuz gün içerisinde başvuran kişinin ikamet adresinin bulunduğu bölgeden sorumlu İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliğine yapılır.
• Devam eden bir ikamet izninin yenilenmesi için yapılacak başvurular, mevcut ikamet izin süresinin dolmasından en erken altmış gün önce en geç yirmi gün önce yapılır.
• Yapılmış olan başvurular, öncelikle İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliği tarafından değerlendirilerek, ikamet izni verilmesinin uygun olup olmadığına ilişkin gerekçeli görüşü de içerecek şekilde, Daire'ye en geç on gün içerisinde ulaştırılır.
• Başvurunun Daire 'ye ulaştırılmasından sonra, başvuran tarafından olumlu sağlık raporu Daire 'ye ulaştırılır ve ileri bir incelemeye gerek olmaması halinde, o tarihte ikamet izni düzenlenir.
• Başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde olumlu sağlık raporunun Daire'ye başvuran tarafından ulaştırılmaması halinde, başvurana başvurusunun reddedilmiş olduğuna ve beş gün içerisinde çıkış yapması gerektiğine dair kısa mesaj gönderilir. Beş gün içerisinde ülkeden çıkış yapmayan yabancılar, beşinci günün dolmasından itibaren ülkede yetkili makamlardan izinsiz olarak bulunmuş sayılırlar ve haklarında Yasadaki para cezaları uygulanır.
• İkamet izninin her bir türü için gerekli olan bilgi ve belgeler Daire tarafından tespit edilip kurumsal internet sitesinde yayınlanır.
• Daire'nin resmi internet sitesi üzerinden başvuru imkanı tanınması halinde, başvurular bu yolla yapılacaktır.

Kısa Dönem İkamet İzni

İkamet İzinleri ve Vizeler Tüzüğü’nün 14.Maddesi’nde kısa dönem ikamet izni düzenlenmiştir.

Kısa Dönem İkamet izni alabilecek kişiler kimlerdir?

1. Bilimsel araştırma veya arkeolojik kazı amacıyla kısa dönem ikamet izni
2. Taşınmaz mal sahibi olan yabancı tarafından yapılan İkamet izni
3. Hizmet içi eğitim veya staj programına katılma amacıyla verilen ikamet izni
4. Uluslararası anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla ikamet izni
5. Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımayan ve sırf tedavi amacıyla KKTC'ye gelmiş olanlara tedavi süresine uygun olarak her defasında altı ayı geçmemek üzere ve toplamda iki yıldan fazla olmamak koşuluyla ikamet izni
6. Adli veya idari makamların talepleri veya kararları üzerine düzenlenecek ikamet izni
7. KKTC'de, yükseköğretimde iki yıllık eğitim gerektiren bir bölümün tümüne, dört yıl veya daha fazla eğitim gerektiren bir bölümün ise en az üç yılına devam etmiş olup mezun olanlar, mezuniyet tarihten itibaren altmış gün içinde müracaat etmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere en fazla altı ay süreli ikamet izni
8. Yat turizmi kapsamında gelen yat sahiplerine veya kiracılarına, mürettebatına ve yolcularına, yadarının KKTC'de bağlı bulunduğu limandaki kalış sürelerini gösteren belge sunmaları halinde, bu süre kadar fakat her defasında altı ayı ve her bir yıl içerisinde altı ayı geçmeyecek şekilde kısa dönem İkamet izni
9. Film/Belgesel çekimi amacıyla gelen yabancılara, girişte bu amaçla verilmiş olan vize süresini aşacak kadar uzun süren çekimlerin olması halinde, her defasında bir yılı geçmeyecek şekilde kısa dönem ikamet izni
10. Gelire Bağlı Kısa Dönem İkamet izni
Kısa Dönem İkamet İzni ile ilgili başvuru koşulları: Bknz. İKAMET İZiNLERİ ve VİZELER TÜZÜGÜ 15.madde

Taşınmaz mal sahibi olan yabancı tarafından yapılan İkamet izni düzelenirken dikkate alınacak kriterler nelerdir?

1. İkamete uygun bir konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir.
2. Aynı konuta ilişkin koçanın birden fazla hisseye bölünmüş olması ve herhangi bir hisse sahibinin bu bent uyarınca kısa dönem ikamet izni almış olması halinde, başka bir hissedara aynı konut için kısa dönem ikamet izni verilmez.
3. Taşınmaz malı, sözleşme ile satın almış olması halinde, satış bedelinin en az üçte birinin ödenmiş olması ve Bakanlar Kurulunca taşınmaz edinme izni verilmesi için başvuru yapmış olması gerekir.
4. Taşınmaz malın başvuran adına tapu koçanı bulunması halinde, aylık en az üç asgari ücret tutarında gelir sahibi olması; taşınmaz malın ödemeleri devam eden bir sözleşme ile alınmış olması halinde, sözleşmedeki aylık taksit tutarına ilaveten aylık en az üç asgari ücret tutarında gelir sahibi olması.

Taşınmaz mal sahibi olan yabancılara düzenlenecek olan ikamet izni süresi nedir?

İlk 3 yıl boyunca birer yıllık, daha sonra ise kendi adına tapu almış olması şartıyla ikişer yıllık olarak düzenlenir.

Gelire Bağlı Kısa Dönem İkamet izni düzenlenirken dikkat edilen kriter nedir?

Kısa dönem ikamet izni verilecek yabancıların, Aylık geliri en az beş asgari ücret kadar olması veya bu meblağda bir yıllık geliri banka hesabında bulundurması şartı aranmaktadır.

Aile İkamet İzni

İkamet izinleri ve vizeler Tüzüğü’nün 16. Maddesi’nde Aile ikamet izni düzenlenmiştir.

Aile ikamet izni alacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar:

Destekleyici kimdir?

Aile birliği amacıyla KKTC'ye gelecek yabancıların masraflarını üstlenen ve ikamet izni talebinde bulunanlar tarafından başvuruya dayanak gösterilen kişidir.

Aile ikamet izni maksatları bakımından destekleyici olarak kabul edilen kişiler kimlerdir?

(a) K.K.T.C yurttaşları,
(b) İkamet izni sahipleri,
(c) Daimi ikamet izni sahipleri,
(ç) İş kurma izni sahipleri,
(d) Öğrenci ikamet izni sahipleri,
(e) Çalışma izin sahipleri (en az son bir yıldır yasal izinli olmak koşuluyla)

Çalışma izin sahiplerinden en az son bir yıldır yasal izinli olmak koşulu aranmayan kişiler kimlerdir?

1. Üniversitede öğretim üyesi olarak çalışan ve bu amaçla Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası uyarınca çalışma izni sahibi olanlar.
2. Spor federasyonlarından birine bağlı olarak lisanslı sporcu olup, bu amaçla Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası uyannca çalışma izni sahibi
3. Elde ettiği aylık geliri yürürlükte bulunan aylık asgari ücretin en az üç katı olanlar.

Aile ikamet izni alabilecek kişiler kimlerdir?

(a) Yurttaş olmayan destekleyicinin yabancı eşine,
(b) Kendisinin veya eşinin on sekiz yaşından büyük engelli yabancı çocuğuna,
(c) Destekleyici ve eşinin çalışıyor olması ve on iki yaşından küçük çocuklarının olması koşuluyla, destekleyicinin veya eşinin anne ve babasına,
(ç) Öğrenci ikamet izni sahibi olanların anne, baba ve eşlerine
(d) Öğrenci olmayan ve çalışmayan, yirmi üç yaşını doldurmamış olan bekar çocuklarına,
(e) Yurttaş olan destekleyicinin anne ve babası
Aile İkamet İzni ile ilgili başvuru koşulları: Bknz. İKAMET İZiNLERİ ve VİZELER TÜZÜGÜ 17.madde)

Destekleyicinin ikamet, çalışma veya iş kurma izninin iptal edilmesi durumda ikamet izni sahiplerinin durumu ne olacak?

Destekleyicinin ikamet veya çalışma veya iş kurma izninin iptal edilmesi durumda İkamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler yenilenmez.(Madde.23)

Öğrenci İkamet İzni

KKTC'de Öğrenci ikamet izni almakla yükümlü kişiler kimlerdir?


• Yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek olan yabancılar Öğrenci İkamet izni almakla yükümlüdür.
• Üniversitelerde öğrenim görecek olan öğrencilerin, öğrenci ikamet izni başvuruları, Daire'ye ait resmi internet sitesinde bu amaçla hazırlanmış olan uygulama üzerinden gerekli adımlar takip edilip tamamlanmak suretiyle yapılır.
Öğrenci ikamet izni online işlemler başvuru link:(https://icisleri.gov.ct.tr)

On sekiz yaşını tamamlamış olup da halen ortaöğretime devam eden yabancı öğrencilerin yapması gerekenler nelerdir?

• Öğrenci ikamet izinleri Daire'ye bu hususta yapacakları başvuru üzerine ve ortaöğretime devam ettiklerini ispatlamaları neticesinde başka bir koşul aranmaksızın verilir.
• Gerekli belgeler; Geçerli pasaport, geçerli öğrenci belgesi, vergi dairesine ödenen harç makbuzu
• Devam eden uygulamada öğrencilerin Muhaceret Dairesine Öğrenci ikamet izni almak üzere bu belgeleri ile birlikte başvurması gerekmektir.
• İzin alacak öğrencinin KKTC'ye geçerli pasaport ile giriş yapması gerekmektedir.

İkamet İzni Alma Yükümlülüğünden Muaf Olan Kişiler

İkamet izninden Muafiyet Belgesi alınması zorunlu durumlar nelerdir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı ile evli kişiler ve Müdür tarafından vatansız olduğu tespit edilmiş kişiler ikamet izninden muaf olup, ülkedeki yasal izinli oldukları sürenin sona ermesinden itibaren en geç kırk gün içerisinde Daire'ye başvurarak İkamet izninden muafiyet belgesi almak zorundadırlar. İkamet izninden muaf olan kişiler, İkamet izinleri ve vizeler tüzüğünün resmi gazetede yayınlandığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde İkamet izninden muafiyet belgesi almaları zorunludur. Bu süre içerisinde muafiyet belgesi almamış olanlar, bir yıllık sürenin sona ermesinden itibaren ülkede yetkili makamlardan izinsiz olarak bulunmuş sayılırlar ve haklarında Yasa'daki para cezaları uygulanır.

Aşağıdaki yabancılar ikamet izni alına yükümlülüğünden muaftır.

1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı ile evli kişiler.
2. Müdür tarafından vatansız olduğu tespit edilmiş kişiler.
3. Ülkede velisi veya vasisi ile yaşamakta olan, on sekiz yaşını doldurmamış olan yabancılar.
4. Ülkede yurttaş olan velisi veya vasisi ile yahut yasal izinli olan velisi veya vasisi ile yaşamakta olan on sekiz yaşından büyük, zihinsel engelli olan veya en az yüzde elli fiziksel engelli olan yabancı kişiler.
5. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nin taraf olduğu anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutulanlar.
6. Mavi kimlik sahibi olanlar ile Daimi İkamet izni Yasası uyarınca daimi ikamet izni sahibi olanlar bu izinleri devam ettiği sürece,
7. Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası uyarınca çalışma veya iş kurma izni sahibi olanlar, bu izinleri devam ettiği sürece.
8. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nde görevli diplomasi ve konsolosluk memurları ile diplomatik pasaport sahibi yabancılar.
9. Yukarıdaki 8 numara kapsamındaki kişilerin ailelerinden, Dışişleri Bakanlığınca bildirilenler.
10. Uluslararası kuruluşların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yerleşik yabancı Misyonda geçici bir süreyle görevlendirilip Dışişleri Bakanlığınca muafiyeti bildirilenler Uluslararası antlaşmalar uyarınca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nde görev yapmak için atanmış olan personel ile eş ve çocukları.
11. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görev yapan ve zorunlu askerlik görevini yerine getirenler dışındaki askeri personel ile onların eşleri, çocukları, anne ve babası.
12. Tutuklu, hükümlü veya gözaltında olanlar, bu hallerinin devam ettikleri süre boyunca.
(Kaynak: İçişleri Bakanlığı Web Sitesi)